| کدامیک از علائم بیماری عدم تحمل لاکتوز در بدن است؟ |
|
|
کدامیک از موارد زیر در مورد شیوع مشکل عدم تحمل گلوکز صحیح نمی باشد؟ |
|
|
کدامیک از موارد زیر در ارتباط با محصول Say Yes To Dairy درست است؟ |
|
|
کدامیک از راهکارهای درمانی در مورد بیماری عدم تحمل لاکتوز صحیح تر و عملی تر است؟ |
|
|
لینک مسابقه
عدم تحمل لاکتوز چیست؟
آنزيم هضم كننده قند شير (لاكتوز), لاكتاز نام دارد كه در بدن انسان و ساير پستانداران ساخته مى شود. فعاليت لاكتوز پس از تولد بسيار زياد است، ولى بعد از دوران شيرخوارگى مقدار آن كاهش مى يابد و چنانچه شير از رژيم غذايى حذف شود، ساخت اين آنزيم در بدن قطع مى شود.
آنزیم لاکتاز، به صورت طبیعی در دستگاه گوارش انسان تولید می گردد. این آنزیم قند لاکتوز را به گلوکز و گالاکتوز تبدیل کرده که سپس به خون جذب می شوند. ولی برخی از افراد توانایی تولید آن را به مقدار کافی نداشته و به همین علت به دنبال مصرف شیر و فرآورده های وابسته به آن که به درستی هضم و جذب نمی شود مبتلا به علایمی همچون دردهای شکمی، دل پیچه، نفخ، اسهال و ... می شوند. اگر پس از سنین کودکی و شیر خوارگی شیر كم مصرف شود و یا اصلا مصرف نشود، آنزیم هضم کننده آن کم کم از بین میرود یا مقدار آن در بدن كاهش مییابد و در اثر خوردن شیر، لاکتوز موجود در شیر ایجاد نفخ در شکم می کند. این عارضه را "عدم تحمل لاكتوز" گویند.
بررسى ها نشان مىدهد كه در اروپاى غربى فقط 2 درصد از مردم دچار عدم تحمل لاكتوز هستند، در حالى كه اين رقم در كشورهاى آسيايى بيش از 90 درصد مردم را در بر مىگيرد. عدم تحمل لاکتوز یکی از چند مورد حساسیتهای غذایی است و افرادی که به آن مبتلا هستند قادر به هضم قند لاکتوز موجود در شیر نیستند. اين حالت زماني اتفاق مي افتد كه بدن نتواند قند شیر (لاكتوز) را بشكند و آن را تجزيه كند. اين به دليل كمبود، نقص یا عدم تولید آنزيم لاكتاز كه از آنزيمهاي هضم کننده پروتئین شیر است اتفاق مي افتد. افرادي که با اين مشكل روبرو هستند نمي توانند قندي كه در شير و فرآورده هاي لبني وجود دارد هضم كنند.
آنزيمها پروتئينهايي هستند كه باعث ميشوند واكنشهاي شيميايي در بدن رخ دهند. آنزيم لاكتاز كه از پوشش روده كوچك ترشح ميشود باعث تجزيه قند لاكتوز ميشود. عدم تحمل لاکتوز اغلب از همان دوره كودكي تشخيص داده ميشود. لازم به ذکر است که میزان آنزیم لاکتاز در افراد با افزایش سن کاهش مییابد و ممکن است کسی که از نظر ژنتیکی مشکلی نداشته با افزایش سن دچار کمبود این آنزیم شود. عدم تحمل لاکتاز به دو صورت اولیه و ثانویه بروز میکند. نوع اولیه معمولا به صورت ارثی است و بعضی افراد به صورت مادرزادی به آن مبتلا هستند. این افراد در دوران نوزادی نیز قادر به هضم شیر مادر نیستند.
در نوع ثانویه به مرور زمان و در اثر بیماری، جراحیهای دستگاه گوارش، دارو درمانی و ... میزان آنزیم لاکتاز کاهش مییابد. بیماریهایی مانند بیماریهای عفونی دستگاه گوارش، اسهالهای شدید، بیماریهای التهابی روده مانند کرون، سندرم روده تحریکپذیر، بیماری سلیاک، عفونت ایدز، کولیت، مصرف داروهای شیمیدرمانی و مقادیر بالای آنتی بیوتیک ها میتوانند باعث این مشکل شوند. که گاهی این مشکل موقتی و گاهی پایدار خواهد بود. یکی دیگر از علل شیوع این بیماری، حذف دراز مدت شیر از سبد غذایی و عادت نداشتن به مصرف شیر است. در نتیجه فرد پس از مصرف ناگهانی شیر دچار عوارض عدم تحمل لاکتوز خواهد شد.
علائم این بیماری بسته به میزان کمبود این آنزیم در افراد مختلف متفاوت است. مثلا ممکن است بعضی افراد بتوانند در حد یک لیوان کوچک شیر بخورند اما برخی دیگر نتوانند حتی مقدار اندک شیر را تحمل کنند. افراد دیگری هم هستند که علائم مشابهی دارند اما ممکن است بیماری متفاوتی داشته باشند. برای مثال در سندرم روده تحریک پذیر و یا افرادی که مبتلا به عدم تحمل پروتئین شیر هستند به دلیل وجود علائم مشابه ممکن است ما را در تشخیص دچار سردرگمی کنند. علت ایجاد علائم این است که لاکتوزی که در روده کوچک هضم نشده وارد کولون میشود و در آنجا باکتریها آنرا تبدیل به اسید و گاز می کنند که بوجود آورنده علائم مذکور است.
عدم تحمل دائمی لاکتوز درمان قطعی نداشته و معمولاً هیچ راهی برای افزایش تولید لاکتاز بدن وجود ندارد. در این موارد لازم است شیر و لبنیات به طور کامل از زنجیره غذایی این افراد حذف شود. برخی استفاده از شیرهای بدون لاکتوز را توصیه میکنند اما استفاده از این محصولات باعث عدم جذب کلسیم موجود در این گونه محصولات است که در نهایت موجب پوکی استخوان میشود. استفاده از مکمل غذایی حاوی آنزيم لاکتاز که به شکل قرص هاي خوراکي تهيه شده امروزه مرسوم است. در واقع این قرصها حاوی آنزيم لاکتاز است که مصرف آن به همراه شير و فرآورده هاي لبنی باعث هضم و جذب بهتر قند لاکتوز در لوله گوارش خواهد شد. افرادي که از قرص هاي لاکتاز استفاده ميکنند، بهتر است آن را به همراه شير و فرآورده هاي شيري مصرف کنند.
قرص جویدنی آنزیم طبیعی لاکتاز نیچرزپلاس ( Say Yes to Dairy)
محصول " Say Yes To Dairy " شما را قادر می سازد که به راحتی از شیر و لبنیات استفاده کنید. این محصول حاوی 3000 واحد آنزیم لاکتاز طبیعی به شکل بسیار فعال و بصورت قرص های جویدنی با طمع دلپذیر وانیل فرانسوی ساخته شده است. بلافاصله قبل و یا بعد از مصرف شیر و لبنیات یک قرص را جویده و یا طبق دستور پزشک مصرف نمایید. هر بسته آن محتوی 50 عدد قرص جویدنی است. موارد استفاده آن شامل افراد مبتلا به کمبود آنزیم لاکتاز با زمینه ژنتیکی و افراد دارای حساسیت لاکتوز به دلیل سایر بیماری ها می باشد.